garlic 2805263 1280 - Dieta na odporność

Dieta na odporność

Zbliża się zima, a wraz z nią masa atrakcji takich, jak porywisty wiatr, śnieg i mróz, czyli idealny koktajl zdolny wysłać każdego do łóżka na tydzień lub dwa. Dlatego, by oszczędzić Państwu irytującego przeziębienia czy tygodni pociągania nosem albo kaszlu, przygotowaliśmy ten krótki tekst, zawierający kilka użytecznych rad na temat, jak wzmocnić odporność. W końcu, to nie może być jakoś strasznie trudne, być zdrowym?

Oczywiście moglibyśmy w tym miejscy wymienicć całą listę leków, suplementów diety i innych tego typu produktów, które sprawią, że będą Państwo duzi, zdrowi i silni… Moglibyśmy, ale tego nie zrobimy. Najłatwiej jest iść do apteki i kupić kilka wiaderek kolorowych tabletek, które uzupełnią wszystkie braki składników odżywczych i minerałów w naszym organizmie. Najłatwiej, ale niekoniecznie najskuteczniej i najprzyjemniej.

Nasza dieta, z powodu trybu życia i pośpiechu, i tak dość monotonna, w zimowych miesiącach staje się jeszcze bardziej jednostronna. Tym samym w mroźnych miesiącach roku nie dostarczamy wystarczającej ilości składników odżywczych do organizmu… co kończy się zwykle przynajmniej jedną dłuższą chorobą w okresie jesienno-zimowym. Żeby zwiększyć naszą odporność wcale nie trzeba odżywiać się bardzo nietypowo. Wystarczy wzbogacić menu o kilka produktów, które dadzą naszemu systemowi odpornościowemu zastrzyk energii.

Ale zanim przejdziemy do chrupania i trawienia, warto wspomnieć o innych elementach, które wpływają na odporność, a które – ze smutkiem trzeba stwierdzić – trudno wprowadzić w życie. Należą do nich sen i odpoczynek. Zarówno duże dawki stresu, jak i brak snu zdecydowanie ułatwiają wirusom inwazję na organizm. Podobnie zresztą działają popularne używki: alkohol, kawa czy papierosy. Nie trzeba zachowywać się jak mnich, ale może zamiast pić czwartą „małą czarną” sięgnąć po zieloną herbatę? Równie pozytywnie na organizm działa wysiłek fizyczny. Badania dowodzą, że wystarczy ćwiczyć trzy razy w tygodniu, by zdecydowanie poprawić stan naszego ciała.

Wracając do chrupania… Przydatne w budowaniu odporności są, zawierające witaminę C, wszelkiej maści cytrusy. Jednak dla miłośników zimowej herbaty z cytryną mamy smutną wiadomość: cytryna traci większość swoich właściwości w temperaturze powyżej 60ºC. Nie polecamy również wrzucać cytryny do parzącej się herbaty. Liście herbaty i cytryna tworzą związki chemiczne znane ze swojej rakotwórczości. Oprócz cytrusów bardzo dużo witaminy C zawierają również pietruszka, papryka, pomidory, brokuły, kapusta, jabłka, czerwona porzeczka czy kiwi. Kolejnym istotnym składnikiem wpływającym na naszą odporność jest beta karoten. Znajdziemy go w żółto-pomarańczowych warzywach i owocach oraz ciemnozielonych warzywach liściastych, na przykład w marchewce, dyni, jarmużu, szpinaku, papryce czy melonie. Równie pomocne we wzmacnianiu naszego organizmu są rośliny cebulowate. Cebula, czosnek czy por, oprócz całej masy witamin i składników mineralnych, zawierają również fitocydy, które działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Warto także polecić, znane od tysiącleci, kiszonki i fermentowane produkty mleczne. Oba typy produktów wpływają na podniesienie zdolności immunologicznych jelit.

Bardzo częstym problemem w naszych czasach i na naszej szerokości geograficznej jest niedobór witaminy D3, która wpływa na komórki układu odpornościowego, a także nasila produkcję białka o wartościach bakteriobójczych. Najlepszym źródłem jest skóra w kontakcie ze słońcem. Niestety nasz tryb życia nie pozwala na wytworzenie się odpowiedniej dawki tej witaminy. Spore ilości witaminy D3 znajdziemy w tranie oraz innych tłustych rybach, takich jak śledź czy łosoś.

Czy wprowadzenie do swojej diety większej ilości wymienionych wyżej produktów zapewni pełną ochronę przed sezonowymi chorobami? Raczej nie. Może natomiast ocalić od niejednego przeziębienia.

Mateusz Kaczyński dla bielsko.cmr.pl

Magda
dwacreo@dwacreo.pl